Langos

Smakowite wspomnienie z Węgier... O którym trudno zapomnieć!! ;)

Langos (wymowa langosz) bo o tym mowa to chrupiący i złocisty placek węgierski. Ma pulchną strukturę drożdżowego ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Jest puszysty wewnątrz i chrupiący na zewnątrz. Podaje się go ze sosem czosnkowym, tartym żołtym serem, lub innymi dodatkami, np. z bekonem lub szynką. 





Głównymi składnikami ciasta są mąka (może pszenna?), drożdże, mleko, sól, cukier, gotowane utłoczone ziemniaki i olej. Przed smażeniem, ciasto jest formowane w płaskie placki.

Można je kupić w każdym barze szybkiej obsługi (mogą być kolejki, nic dziwnego!!). Cena takiego fastfooda madziarskiego waha sie od 200-500 forintów (3.00-7,50 zł). Także nie żałować sobie, nie patrzeć na kalorie, tylko zamawiać, jeść i cieszyć się smakiem!! 



 Langos ze sosem czosnkowym, bekonem i tartym żółtym serem 



Udało mi się jeść je trzy razy (na 7dni pobytu). Za mało jak dla mnie bo strasznie mi smakowało to danie... Jest tanie, można je dostać niemal wszędzie i daje uczucie sytości :)

Pat :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bangour Village Hospital czyli opuszczone miasteczko

Kagyu Samye Ling - prosto w egzotykę

Wędrówka na Ben Nevis (1345m), Szkocja